Revista Egitania Sciencia - Volume 12 | ARTICLE

Title: STUDY OF BIOACTIVE PHYTOCHEMICAL COMPOSITION IN PORTUGUESE MEDICINAL PLANTS

Author: Ana F. Vinha (acvinha@ufp.edu.pt)*, Portugal | Ana Costa (ana_costa@gmail.com)**, Portugal | António Santos (asisanto@gmail.com)***, Portugal | Maria T. Herdeiro (therdeiro@yahoo.com)****, Portugal | Marisa Machado(smrmachado@gmail.com)*****, Portugal
Ana F. Vinha (PhD)* Professora Auxiliar da Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade Fernando Pessoa, Porto Portugal /Membro investigador do REQUIMTE/ Departamento de Químicas Finas da Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto /Investigador colaborador do CITS (Centro de Investigação em Ciências da Saúde), Vila Nova de Famalicão, Portugal. acvinha@ufp.edu.pt Ana Costa** Aluna Finalista de Licenciatura em Farmácia, do Departamento de Farmácia da Escola Superior de Saúde do Vale do Ave, Instituto Politécnico de Saúde do Norte (ESSVA-IPSN). António Santos (PhD)*** Professor Coordenador sem Agregação da Escola Superior de Saúde do Vale do Ave, Instituto Politécnico de Saúde do Norte (ESSVA-IPSN) /Membro Investigador do CITS (Centro de Investigação em Ciências da Saúde), Vila Nova de Famalicão, Portugal. asisanto@gmail.com Maria Teresa Herdeiro (PhD)**** Professor Coordenador com Agregação e Diretora do Departamento de Farmácia e Marketing Farmacêutico da Escola Superior de Saúde do Vale do Ave, Instituto Politécnico de Saúde do Norte (ESSVA-IPSN). Marisa Machado (PhD)***** Professor Coordenador sem Agregação da Escola Superior de Saúde do Vale do Ave, Instituto Politécnico de Saúde do Norte (ESSVA-IPSN) /Membro Investigador do CITS (Centro de Investigação em Ciências da Saúde), Vila Nova de Famalicão, Portugal.
Publication: Revista Egitania Sciencia - Volume 12

Abstract:
The aim of the present study was to determine the bioactive photochemical contents presented in three native species of Portugal, Melissa officinalis L., Matricaria chamomilla L., Tilia cordata Mill. by UV-Vis spectrophotometric quantification of total phenolics, flavonoids, proanthocyanidins (tannins total) and total of carotenoids. It was also analysed the possible correlation between antioxidant activity (in vitro) and the synergistic effect between the different phytochemicals, using the free radical DPPH assay. The aqueous extracts showed significant differences (p<0.05) among all phytochemicals studied. The lemon balm showed higher concentrations of total phenolics (258.1 mg.100g-1) and total flavonoids (686.4 mg.100g-1), verifying a positive correlation between those compounds and their antioxidant capacity (65%). Chamomile was the medicinal herb with higher concentrations of tannins (37.0 mg.100g-1), recognized for its astringent and digestive properties. All medicinal herbs showed antioxidant activity, significantly higher than control sample, with values varying between 8.5% and 65% for lime and lemon balm, respectively. This study proves that Portuguese medicinal plants are a rich source of bioactive compounds which may be useful for application in food and pharmaceutical industries.



Keywords: Melissa officinalis L.; Matricaria chamomilla L.; Tilia cordata Mill.; Phytochemicals; Antioxidant activity (DPPH)




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